Για τους μαθητεσ τησ Α Λυκειου

εκπαιδευτικη εκδρομη στην αθηνα, 12 μαρτιου 2015




Εκπαιδευτικοί στόχοι της επίσκεψης της Α΄Λυκείου του ΓΕΛ Ανατολής στην Αθήνα


Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Α΄ Λυκείου, επιθυμούμε να συνοδεύσουμε τους μαθητές της τάξης αυτής στην Αθήνα. Οι εκπαιδευτικοί μας στόχοι είναι, μέσω των επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και της συμμετοχής σε προγράμματα σχετικά με την αρχαία Ελλάδα, να κατανοήσουν οι μαθητές το γνωστικό αντικείμενο το οποίο διδάσκονται, να αποκτήσουν άμεση αντίληψη του χώρου ο οποίος πρωτοστατούσε στις εξελίξεις ενός ευρύτατου χρονικού φάσματος της αρχαίας ιστορίας, και να συνειδητοποιήσουν ότι τα στρατιωτικά, κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά επιτεύγματα της αρχαιότητας, καθώς και η καθημερινή ζωή τότε, αποκτούν συνέχεια στο χρόνο και εκφράζονται με την ιστορική μνήμη του λαού μας.

α) Θα επισκεφτούμε το Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, στις αίθουσες του οποίου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον αιγυπτιακό και ελληνικό πολιτισμό της μυκηναϊκής, αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής εποχής, δηλαδή με ιστορικές περιόδους που διδάσκονται στο μάθημα της ιστορίας. Θεωρώντας ότι η βιωματική μάθηση εμπεδώνει τη θεωρητική πρόσληψη της γνώσης, κρίνουμε απαραίτητη την επίσκεψη στο μουσείο αυτό, τα εκθέματα του οποίου, ως γνωστόν, είναι υψίστης πολιτισμικής αξίας, καθώς και


β) την επίσκεψη στο χώρο της αρχαίας αγοράς, όπου οι μαθητές θα βρεθούν, θα περπατήσουν και θα έχουν άμεση τοπογραφική αντίληψη της κλασικής Αθήνας, των οδών, της αγοράς , της  εκκλησίας του δήμου, του πρώτου δημοκρατικού βουλευτηρίου στον κόσμο, της Θόλου, του Πρυτανείου κτλ, όλων των κτιρίων που συνθέτουν τη δημοκρατία των κλασικών χρόνων, για τα οποία άλλωστε γίνεται τόσος λόγος στα συγκεκριμένα κεφάλαια του βιβλίου τους , που εμπεριέχονται στη διδακτέα ύλη

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh3530.jsp?obj_id=2485




γ) η ενότητα της διδακτέας ύλης που αφορά στο έργο του Περικλή μας δίνει το ερέθισμα να επισκεφτούμε και τον ιερό βράχο της Ακρόπολής .

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=2384

δ) Η περιήγησή μας στην αρχαία αγορά, θα ολοκληρωθεί παρακολουθώντας την αναπαράστασή της στη Θόλο του ΙΜΕ, όπου η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, θα βοηθήσει πολύ τους μαθητές της Α΄ λυκείου να ανασυνθέσουν της εικόνα της αρχαίας Αθήνας !

ΙΜΕ - ΘΟΛΟΣ
«Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της. Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτηρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτήρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων. Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, καθώς ανεγέρθηκαν καινούργιοι ναοί, ωδείο, βιβλιοθήκη και νυμφαίο..»






ε) Στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης και της βαθύτερης γνωριμίας με την  πνευματική μας κληρονομιά, το θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος», προσφέρει την ψυχαγωγική και εκπαιδευτική εκδρομή: «Μια βόλτα στην Αρχαία Ελλάδα», κατά την οποία, μέσω ενός προσεγμένου και κατάλληλου για μαθητές Λυκείου, διαδραστικού προγράμματος, η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και σκέψη, ο διάλογος, καθώς και το θέατρο, αποκτούν βαρύτητα τόσο για την  εποχή που δημιουργήθηκαν, όσο και για τη σύγχρονη. Η συμμετοχή των μαθητών μας σε αυτό το πρόγραμμα, θα είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. 







ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
(Σπύρου Πάτση & Μαραθωνομάχων 8 , Βοτανικός)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Βιωματικό - Διαδραστικό πρόγραμμα
Στο υπερσύγχρονο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 

Η παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιείται στο χώρο μας για 1,30 ώρα και θα συνεχίζεται στον Αρχαιολογικό χώρο - Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα για την υπόλοιπη 1,30 ώρα.
Το πρόγραμμα που θα πραγματοποιείται στο θέατρο περιλαμβάνει :

α) Ενημέρωση και συζήτηση με τα παιδιά μικρής διάρκειας για την Αρχαία Ελλάδα, τον Πλάτωνα και τούς άλλους μεγάλους δάσκαλους της φιλοσοφίας.
β) Στην κεντρική σκηνή : χοροθέατρο στην Αρχαία Ελλάδα και δημιουργία Αρχαίας Ελληνικής χορογραφίας με την συμμετοχή των παιδιών.
γ) Θεατρικό δρώμενο: απόσπασμα από τις Βάκχες του Ευριπίδη με την συμμετοχή των παιδιών.
δ) Στον προαύλιο χώρο : δημιουργικό παιχνίδι και διαγωνισμός με θέμα την Αρχαία Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος θα παρουσιάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, εκεί όπου δημιουργήθηκε το πρώτο Πανεπιστήμιο από τον μεγάλο φιλόσοφο. Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που διαθέτει : υπαίθριο θέατρο με εξέδρες , παιδική χαρά, άνετους δρόμους για πεζοπορία και χώρο για παιχνίδι. Το πρόγραμμα στο πάρκο θα περιλαμβάνει:

α) Αρχαίων Γεύσεις με θέμα : παρουσίαση της αρχαίας Ελληνικής διατροφής .
β) Αθλήματα και παιχνίδια αρχαίων Ελλήνων με την συμμετοχή των παιδιών (νους υγιής εν σώματι υγιή ).
γ) Δράση με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα με την συμμετοχή όλων των παιδιών.

Το τρίτο μέρος του προγράμματος θα περιλαμβάνει θεατρική παράσταση 



 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιστορία = συγχρονική διαχρονία, ή διαχρονική συγχρονία